piątek, 8 września 2017

Wilgotne cytrynowe ciasto z cukinią

Na moim blogu już jest kilka ciast z cukinią - czekoladowa wersja to ulubione ciasto młodszej córki. Tym razem postanowiłam wypróbować inny smak i sprawdzić jak zachowa się cukinia bez czekolady/kakao :) Powiem Wam, że udało jej się rewelacyjnie!!! 
Nawet starsza Kluska, która wręcz nienawidzi cukinie powiedział, że ciasto jest przepyszne i co chwilę skubała wilgotne aromatyczne ciasto. Mój mąż, który nie bardzo lubi ciasta bez kremu gdyż twierdzi, że są suche i niesmaczne także zjadł je z ochotą.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, więc moje dziewczyny z chęcią pomagają w przygotowaniu - moja rola polega na władaniu i wyciąganiu z piekarnika :) .
Ciasto jest aromatyczne i bardzo wilgotne, nie wysycha i można je długo przechowywać. 
Użyłam dużych ogrodowych cukinii, ale malutkie ze sklepu dodadzą uroku zielonkowatą skórką, która będzie przebijać się w cieście.


Wilgotne cytrynowe ciasto z cukinią:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny (sok z około 1/2 cytryny)
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • około 1 szklanki startej na tarce cukinii
Lukier cytrynowy:

  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy i odstawiamy.

Jajka roztrzepujemy z olejem.(możemy mikserem ale nie jest to konieczne) Dodajemy cukier, jogurt, sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec dodajemy cukinię, startą na grubych oczkach. Do misy z mokrymi składnikami wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone pozostawiamy przez kilka minut w formie, po czym delikatnie przenosimy na kratkę do studzenia.

Przygotowujemy lukier. Ucierając wszystkie składniki dokładnie, dodając w razie potrzeby więcej cukru lub soku z cytryny, by uzyskać gęsty, ale lejący lukier. Polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto.




4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie ciasta, cytrynowe wilgotne babki są moimi ulubionymi, a wersja z cukinią jest do tego zdrowsza! Świetny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie wszystkie te zalety powodują że warte jest upieczenia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...