wtorek, 14 listopada 2017

Piernik staropolski

To jest mój pierwszy piernik dojrzewający - a święta zbliżają się wielkimi krokami. Trzymajcie kciuki, żebym o nim nie zapomniała. 




Piernik staropolski dojrzewający

  • 500 g miodu naturalnego (ja użyłam mniszkowego)
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce) - jeśli sami robimy przyprawę może być mniej



Miód, cukier, masło umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do rozpuszczenia cukru i pozostawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, sól, jajka i mąkę oraz przyprawę do pierników.
Wszystko mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowanego, krzemionkowego lub szklanego garnka i umieszczamy w lodówce na najbliższe 4-6 tygodni.
Pieczemy 5-7 dni przed świętami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...