Jakiś czas temu trafiłam na naszym koszalińskim targowisku na czerwoną - buraczaną marchew. Zjedliśmy ją na surowo i pieczoną w piekarniku, ta zawieruszyła się w szufladzie lodówki i wreszcie wpadła do miski by skończyć jako surówka :) Smakuje jak? Jak marchewka ;) Jest nieco twardsza, ma mniej soku no i niemiłosiernie brudzi ręce przy obieraniu :)
Surówka z czerwonej marchewki, jabłka i orzechów:
- 2 czerwone marchewki
- 1/2 jabłka
- sok z 1/2 pomarańczy (można zamienić na cytrynę)
- garstka orzechów włoskich
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Marchewkę obieramy - uważamy gdyż mocno farbuje wszystko z czym się spotka ;) Ścieramy na grubych oczkach razem z jabłkiem. Jabłka nie musimy obierać. Wszystko skrapiamy sokiem z pomarańczy, mieszamy dodajemy posiekane orzechy włoskie i jogurt naturalny.
Zjadamy ze smakiem :)
prosto, a jednak pomysłowo i pysznie!
OdpowiedzUsuń