czwartek, 18 grudnia 2014

Czekoladowe trufle obtoczone w truskawkach

Te trufelki chodziły za mną baaardzo długo, od jakiegoś czasu w szafce leżały liofilizowane truskawki, ale zawsze coś mnie od nich odganiało. Zbliżała się rodzinna uroczystość i wreszcie postanowiłam je zrobić - dzięki temu wiedziałam, że sama wszystkich nie zjem,bo akurat będzie tyle chętnych do ich spróbowania.
A gdzie znalazłam przepis?oczywiście na niezawodnych MW :)


Czekoladowe trufle obtoczone w truskawkach 
(Składniki na 10 dużych pralinek)


  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka nalewki malinowej
Puder truskawkowy

  • opakowanie liofilizowanych truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru



Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Powoli ucieramy serek z mascarpone z nalewką malinową, następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Nie przestajemy miksować. Tak uzyskaną masę na kilka minut wkładamy do lodówki aby masa delikatnie zastygła - dzięki temu będziemy mogli kleić kulki.

Truskawki miksujemy na puder z dodatkiem cukru pudru. Całość umieszczamy w pojemniku w którym będziemy mogli obtacza czekoladowe trufelki.

Przechowujemy w lodówce do momentu podania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...