Te trufelki chodziły za mną baaardzo długo, od jakiegoś czasu w szafce leżały liofilizowane truskawki, ale zawsze coś mnie od nich odganiało. Zbliżała się rodzinna uroczystość i wreszcie postanowiłam je zrobić - dzięki temu wiedziałam, że sama wszystkich nie zjem,bo akurat będzie tyle chętnych do ich spróbowania.
A gdzie znalazłam przepis?oczywiście na niezawodnych MW :)
Czekoladowe trufle obtoczone w truskawkach
(Składniki na 10 dużych pralinek)
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka nalewki malinowej
Puder truskawkowy
- opakowanie liofilizowanych truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Powoli ucieramy serek z mascarpone z nalewką malinową, następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Nie przestajemy miksować. Tak uzyskaną masę na kilka minut wkładamy do lodówki aby masa delikatnie zastygła - dzięki temu będziemy mogli kleić kulki.
Truskawki miksujemy na puder z dodatkiem cukru pudru. Całość umieszczamy w pojemniku w którym będziemy mogli obtacza czekoladowe trufelki.
Przechowujemy w lodówce do momentu podania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz