Co potrzebujemy? (porcja dla 2 osób)
- 2 filety z dorsza (nasze miały ok. 150-200g każdy)
- 3 kremowe serki topione
- 1 duży kubek słodkiej śmietanki 30%
- 1 pęczek koperku
- 1 opakowanie paluszków surimi
- 100g masła
- 0,5 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku, wedle upodobań.
Co robimy?
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone w plasterki masło, na które kładziemy rybę (część masła możemy położyć na rybę) przyprawiamy solą i pieprzem wedle gustu i wrzucamy paluszki surimi. Następnie w rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim serek ( doprawiamy solą, pieprzem i 3/4 pęczka koperku), następnie dodajemy słodką śmietankę i jak się już wszystko ze sobą połączy to zalewamy rybę. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40-50 min. Rybę można podać z gotowanymi ziemniakami. Koperek, który został można użyć do ozdobienia, albo posypać nim ziemniaki.
Smacznego!
ciekawy sos do ryby, takiego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń