piątek, 4 lipca 2014

Kotlety mielone z pieczarkami i młotkowanym pieprzem z kolendrą (lokowanie produktu)

Jedna z wielu odsłon kotletów mielonych :)



Kotlety mielone z pieczarkami 
i młotkowanym pieprzem z kolendrą


  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1 średnia cebula starta na tartce
  • 1 jajko
  • 5 - 7 pieczarek
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
  • około 1/4 szklanki zimnej wody

  • olej do podsmażenia
  • bułka tarta do obtoczenia



Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 5-10 minut. 
W dużej misce umieszczamy mięso, cebulę startą na najdrobniejszych oczkach tarki, jajko, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko porządnie mieszamy. Podczas wyrabiania mięsa dodajemy po trochu wody i wyrabiamy do momentu jak mięso wchłonie całość i nie będzie kleiło nam się do dłoni. Im dłuższy czas wyrabiania tym kotlety bardziej pulchne.
Na sam koniec dodajemy pieczarki pokrojone w kosteczkę - jeśli chcemy możemy je wcześniej podsmażyć.
Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach.
Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem, niestety ostatnimi w sezonie szparagami lub fasolką szparagową.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...