Jedna z wielu odsłon kotletów mielonych :)
Kotlety mielone z pieczarkami
i młotkowanym pieprzem z kolendrą
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
- mleko lub woda do namoczenia bułki
- 1 średnia cebula starta na tartce
- 1 jajko
- 5 - 7 pieczarek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
- około 1/4 szklanki zimnej wody
- olej do podsmażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 5-10 minut.
W dużej misce umieszczamy mięso, cebulę startą na najdrobniejszych oczkach tarki, jajko, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko porządnie mieszamy. Podczas wyrabiania mięsa dodajemy po trochu wody i wyrabiamy do momentu jak mięso wchłonie całość i nie będzie kleiło nam się do dłoni. Im dłuższy czas wyrabiania tym kotlety bardziej pulchne.
Na sam koniec dodajemy pieczarki pokrojone w kosteczkę - jeśli chcemy możemy je wcześniej podsmażyć.
Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach.
Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem, niestety ostatnimi w sezonie szparagami lub fasolką szparagową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz