poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Twarogowe placuszki a'la Nigela

Na specjalne zamówienie Klusek - placki na słodki. Miały być bananowe ale banany gdzieś wyparowały ;)




Twarogowe placuszki a'la Nigela


  • około 250 g twarogu (użyłam klimek)
  • 3 jajka - białka i żółtka osobno
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2,5-3 łyżki cukru
  • 1  łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego



W jednej misce mieszamy twaróg, żółtka, cukier, esencję waniliową i mąkę - tu pomagała moja mała pomocnica. W drugim pojemniku ubijamy białka.
Następnie delikatnie powoli, delikatnie dodajemy pianę do masy twarogowej. Robimy to ostrożnie, aby zachować puszystość. Placuszki smażymy na suchej patelni, na niewielkim ogniu do złotego koloru.
Podajemy z cukrem pudrem, dżemem,jogurtem, marmoladą lub świeżymi owocami.
W naszej wersji była konfitura z jabłek i czarnego bzu i jogurt naturalny.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...