wtorek, 1 kwietnia 2014

Sałatka Cezar - moja wariacja na temat

 Tę sałatkę znam i lubię od dawna, ale jakoś nigdy nie przełamałam się do zrobienia jej samodzielnie.
Aż nadszedł dzisiejszy dzień :) Słoiczek z Anchois czekał w lodówce od dawna, reszta składników też była więc przedstawiam Wam wariację na temat jednej z najsłynniejszych sałatek na świecie



Sałatka Cezar 
(2 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka
  • sałata rzymska mini
  • pomidorki cherry
  • chleb tostowy lub każdy inny na grzanki
  • ulubione zioła do kurczaka + sól
Sos:

  • 1 filecik Anchois
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz do smaku



Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy go ulubionymi ziołami (ja użyłam oregano, bazylii soli i pieprzu) i oliwą i odstawiamy na minimum 30 minut. Jeśli sałatkę chcemy przygotować na śniadanie, warto kurczaka zamarynować dzień wcześniej.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku, smażymy lub grillujemy. Podpiekamy pieczywo, aby uzyskać chrupką konsystencję ;)
W międzyczasie przygotowujemy sos - w moździerzu umieszczamy wszystkie składniki i tak długo ucieramy aby uzyskać jednolitą, kremową i puszystą masę.
Sałatę rzymską kroimy na ćwiartki - układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem, na to układamy pierś  i układamy pomidorki oraz tosty. Podajemy - Smacznego



Zielono mi, idzie wiosnaZdrowy tryb życia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...