Aż nadszedł dzisiejszy dzień :) Słoiczek z Anchois czekał w lodówce od dawna, reszta składników też była więc przedstawiam Wam wariację na temat jednej z najsłynniejszych sałatek na świecie
Sałatka Cezar
(2 porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- sałata rzymska mini
- pomidorki cherry
- chleb tostowy lub każdy inny na grzanki
- ulubione zioła do kurczaka + sól
Sos:
- 1 filecik Anchois
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz do smaku
Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy go ulubionymi ziołami (ja użyłam oregano, bazylii soli i pieprzu) i oliwą i odstawiamy na minimum 30 minut. Jeśli sałatkę chcemy przygotować na śniadanie, warto kurczaka zamarynować dzień wcześniej.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku, smażymy lub grillujemy. Podpiekamy pieczywo, aby uzyskać chrupką konsystencję ;)
W międzyczasie przygotowujemy sos - w moździerzu umieszczamy wszystkie składniki i tak długo ucieramy aby uzyskać jednolitą, kremową i puszystą masę.
Sałatę rzymską kroimy na ćwiartki - układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem, na to układamy pierś i układamy pomidorki oraz tosty. Podajemy - Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz