Makaronowe obiady są nasze ulubione. Tym razem wariacja na temat tego co było w lodówce - wyszło pysznie, choć do końca nie byłam przekonana do takiego połączenia byłam mile zaskoczona. Makaron znikł w zastraszającym tempie - w 100% do powtórzenia
Zniewalającomnomnomające fusilli
z cukinią i szynką szwarcwaldzką
(4 porcje)
(4 porcje)
- makaron fusilli
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie kiełków na patelnię
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 5-7 suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki ajwaru*
- kilka listków bazylii
- płatki nagietka
- sól, pieprz, oregano
Na maśle podsmażamy cukinię i czosnek, następnie dodajemy kiełki na patelnię- przyprawiamy delikatnie płatkami nagietka, bazylią i oregano.Na sam koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.
W międzyczasie gotujemy makaron tak by był al'dente. Przecedzony makaron przerzucamy na patelnię do warzyw, dodajemy ajwar i wszystko energicznie mieszamy.
Nakładamy na talerze i posypujemy paskami szynki szwarcwaldzkiej oraz opcjonalnie pomidorkami cherry
- podajemy - MNIAM
* zamiast ajwaru możemy użyć pasty z suszonych pomidorów, bądź pesto rosso
Smacznego!
W tej potrawie użyłam makaronu om nom nom - dołączając do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz