niedziela, 30 marca 2014

Zniewalającomnomnomające fusilli z cukinią i szynką szwarcwaldzką

Makaronowe obiady są nasze ulubione. Tym razem wariacja na temat tego co było w lodówce - wyszło pysznie, choć do końca nie byłam przekonana do takiego połączenia byłam mile zaskoczona. Makaron znikł w zastraszającym tempie - w 100% do powtórzenia


Zniewalającomnomnomające fusilli 
z cukinią i szynką szwarcwaldzką
(4 porcje)

  • makaron fusilli
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie kiełków na patelnię
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 5-7 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki ajwaru*
  • kilka listków bazylii
  • płatki nagietka
  • sól, pieprz, oregano



Na maśle podsmażamy cukinię i czosnek, następnie dodajemy kiełki na patelnię- przyprawiamy delikatnie płatkami nagietka, bazylią i oregano.Na sam koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.
W międzyczasie gotujemy makaron tak by był al'dente. Przecedzony makaron przerzucamy na patelnię do warzyw, dodajemy ajwar i wszystko energicznie mieszamy.
Nakładamy na talerze i posypujemy paskami szynki szwarcwaldzkiej oraz opcjonalnie pomidorkami cherry
- podajemy - MNIAM


* zamiast ajwaru możemy użyć pasty z suszonych pomidorów, bądź pesto rosso

Smacznego!


W tej potrawie użyłam makaronu om nom nom - dołączając do akcji:

Fusion  w kolorach #omnomnom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...