Tym razem coś ciepłego na śniadania - możemy to wyczarować z ryżu, który został nam dzień wcześniej z obiadu....pyszna ze świeżymi owocami....
Ryżoowsianka z rodzynkami
(1 porcja)
- 45 g ryżu brązowego (ok 3 łyżki)
- 30 g płatków owsianych (ok 3 łyżki)
- 1 jajko
- 15 g rodzynek (1 łyżka)
- 50 g mleka (ok 0,2 szklanki)
- 5 g masła ( 1 łyżeczka)
- cynamon
Ryż musi być ugotowany - więc albo zróbmy to dzień wcześniej, albo po prostu ugotujmy za dużo do obiadu.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wkładamy ryż i płatki, które posypujemy cynamonem - całość delikatnie mieszamy by składniki rozłożyły się równomiernie.
Jajko mieszamy z mlekiem i wylewamy na mieszaninę ryżu i płatków, na górze układamy rodzynki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Podajmy ze świeżymi owocami.
Wartości odżywcze dla 1 porcji
- Kaloryczność 438 kcal
- Białko 16 g
- Tłuszcz 14 g
- Węglowodany 69 g
- Cholesterol 232 mg
- Sód 117 mg
- Błonnik7 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz