Powolutku wracam do sił z nowymi pomysłami.
Co powiecie o odchudzonych przepisach?
Rozpoczynam cykl - Odchudzone przepisy
Odchudzony krem pieczarkowy z makaronem pełnoziarnistym
(2 porcje)
- Pieczarki 250 g
- Włoszczyzna (użyłam marchewki, pora i 1 łodygi selera naciowego) 150 g
- Makaron pełnoziarnisty 140 g
- Cebula 1/2 sztuki
- Oliwa z oliwek 5 g (niecała łyżka)
- Jogurt naturalny 50 g
- Woda 600 g (3 szklanki)
- Przyprawy do smaku
- Natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente.
Włoszczyznę kroimy i gotujemy do miękkości w przygotowanej wodzie. W tym samym czasie na osobnej patelni podsmażamy na oliwie cebulkę, do której dodajemy pieczarki i dusimy przez kilka minut. Dodajemy do gotujących się warzyw, doprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Miksujemy na gładki krem, dodajemy jogurt i podajemy z makaronem, posypane zieloną natka pietruszki.
Wartości odżywcze dla 1 porcji
Kaloryczność 1 porcji -349 kcal
Białko 17 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 60 g
Cholesterol 2 mg
Sód 68 mg
Błonnik 10 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz