Tych 'chwastów' jak podrosną też nie lubię, ale takie młode idealne do zjedzenia, testowałam już w koktajlu a tym razem zupa...
Wiosenna zielona zupa z pokrzywą, mniszkiem lekarskim i stokrotkami
- 1 litr rosołu/wywaru lub wody (jeśli zostały nam warzywa z rosołu, pozostawiamy je)
- por (biała część ok 5-7 cm)
- 1 cukinia
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 łyża masła
- garstka mniszka lekarskiego
- garstka młodych listków pokrzywy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- stokrotki
- prażone pestki dyni - do posypania
Na maśle podsmażamy cukinię pokrojona w półksiężyce. Do rosołu wrzucamy pokrojonego w talarki pora i mrożony groszek, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy podsmażoną cukinię, gotujemy 3 minuty. Do tak przygotowanej bazy dorzucamy liście pokrzywy, mniszka lekarskiego oraz natkę pietruszki - wszystko razem miksujemy na gładką masę - nie powstanie nam krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nalewamy do miseczek posypujemy świeżo uprażonymi pestkami dyni i układamy kwiaty stokrotek.
Smacznego!
samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńnie dość,że zdrowe to i pyszne :)
Usuń