piątek, 28 marca 2014

Wiosenna zielona zupa z pokrzywą i mniszkiem lekarskim i stokrotkami

W tym roku wiosna przyszłą wcześniej niż zawsze, na naszej działeczce już pierwsze pąki, kwiaty i pierwsze zioła, a także przez wielu nielubiane chwasty.
Tych 'chwastów' jak podrosną też nie lubię, ale takie młode idealne do zjedzenia, testowałam już w koktajlu a tym razem zupa...




 Wiosenna zielona zupa z pokrzywą, mniszkiem lekarskim i stokrotkami


  • 1 litr rosołu/wywaru lub wody (jeśli zostały nam warzywa z rosołu, pozostawiamy je)
  • por (biała część ok 5-7 cm)
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyża masła
  • garstka mniszka lekarskiego
  • garstka młodych listków pokrzywy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • stokrotki
  • prażone pestki dyni - do posypania



Na maśle podsmażamy cukinię pokrojona w półksiężyce. Do rosołu wrzucamy pokrojonego w talarki pora i mrożony groszek, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy podsmażoną cukinię, gotujemy 3 minuty. Do tak przygotowanej bazy dorzucamy liście pokrzywy, mniszka lekarskiego oraz natkę pietruszki - wszystko razem miksujemy na gładką masę - nie powstanie nam krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nalewamy do miseczek posypujemy świeżo uprażonymi pestkami dyni i układamy kwiaty stokrotek.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...