czwartek, 13 marca 2014

Jajka w kokilkach z tapenadą

Czasami nie mam pomysłu na śniadanie - choć jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bardzo często popadam z nim w rutynę - szereg tych samych śniadań, non stop powtarzających się w systemie cyklu tygodniowego.
Jednak z tych samych produktów, które pojawiają się na śniadaniowym stole można wyczarować coś innego zaskakująco smacznego.
Przytoczę oklepane, ale jakże prawdziwe przysłowie "Śniadanie zjedz jak król, obiad jak książę a kolację jak żebrak"
Zatem zapraszam na królewskie śniadanie...





Jajka w kokilkach z tapenadą z zielonych oliwek
(2 porcje)

  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 4 plasterki wędliny
  • 1 łyżka masła
  • 4-6 łyżeczek tapenady
  • starty parmezan
  • sól, pieprz do smaku




Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wędlinę kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło na którym podsmażamy w pierwszej kolejności cebulę, a następnie dodajemy wędlinę. Tak przygotowaną podkładkę dzielimy na dwie części i układamy w kokilkach. Na to rozbijamy po dwa jajka, które delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. 
Na kołderce z jajek delikatnie układamy w kilku miejscach kleksy z tapenady.




Kokilki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, które napełniamy do połowy wysokości kokilek wodą.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 minut w zależności od chęci uzyskania ścięcia jajka :)
Pod sam koniec posypujemy startym parmezanem



Podajemy z świeżą bazylia i pomidorem oraz szklanką owocowego soku.


Śniadanie TYMBARK

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. i tak smakuje :) obawiałam się połączenia jajek z tapenadą ale był to strzał w 10 :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...