Jednak z tych samych produktów, które pojawiają się na śniadaniowym stole można wyczarować coś innego zaskakująco smacznego.
Przytoczę oklepane, ale jakże prawdziwe przysłowie "Śniadanie zjedz jak król, obiad jak książę a kolację jak żebrak"
Zatem zapraszam na królewskie śniadanie...
Jajka w kokilkach z tapenadą z zielonych oliwek
(2 porcje)
- 4 jajka
- 1 średnia cebula
- 4 plasterki wędliny
- 1 łyżka masła
- 4-6 łyżeczek tapenady
- starty parmezan
- sól, pieprz do smaku
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wędlinę kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło na którym podsmażamy w pierwszej kolejności cebulę, a następnie dodajemy wędlinę. Tak przygotowaną podkładkę dzielimy na dwie części i układamy w kokilkach. Na to rozbijamy po dwa jajka, które delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Na kołderce z jajek delikatnie układamy w kilku miejscach kleksy z tapenady.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 minut w zależności od chęci uzyskania ścięcia jajka :)
Pod sam koniec posypujemy startym parmezanem
Podajemy z świeżą bazylia i pomidorem oraz szklanką owocowego soku.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje :) obawiałam się połączenia jajek z tapenadą ale był to strzał w 10 :)
Usuń