Tą surówką zaraził mnie mój mąż, dopóki go nie poznałam liczyła się dla mnie jedynie czerwona kapusta na ciepło. Ta wariacja posmakował również naszym Kluskom - nawet wykorzystałyśmy ją do przedszkolnego konkursu kulinarnego o którym niebawem :)
Surówka ze świeżej czerwonej kapusty
- 1/2 główka małej czerwonej kapusty
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu (1 łyżkę można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 1 łyżeczka musztardy dijon
Kapustę szatkujemy drobniutko i posypujemy solą aby kapusta zmiękła - odstawiamy na kilka minut.
Następnie skrapiamy kapustę sokiem z cytryny - robi się pięknie różowa :), posypujemy delikatnie cukrem.
Dodajemy majonez i musztardę, mieszamy i surówka gotowa. Znacie łatwiejszą?
Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty, a ta bardzo apetycznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńkocham tę sałatkę <3
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
dzięki za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńMiałam to szczęście, że mogłam spróbować - ona nie tylko apetycznie wygląda, ona niebiańsko smakuje ;)
OdpowiedzUsuń