Kotlety mielone
- 1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
- mleko lub woda do namoczenia bułki
- 1/2 kg mięsa mielonego (mieliłam około 700 g łopatki wieprzowej i 300 g wołowiny- zużyłam na obiad połowę )
- 1 średnia cebula starta na tartce
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- około 1/4 szklanki zimnej wody
- olej do podsmażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 5-10 minut.
W dużej misce umieszczamy mięso, cebulę startą na najdrobniejszych oczkach tarki, jajko, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko porządnie mieszamy. Podczas wyrabiania mięsa dodajemy po trochu wody i wyrabiamy do momentu jak mięso wchłonie całość i nie będzie kleiło nam się do dłoni. Im dłuższy czas wyrabiania tym kotlety bardziej pulchne.
Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach.
Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem i buraczkami.
Smacznego!
Widzę buraczki - na ciepło czy zimno? Szukam sprawdzonego przepisu na buraczki tarte na ciepło chyba duszone w śmietanie i z rodzynkami, ale pewności nie mam :) Może wiesz coś na ten temat :)?
OdpowiedzUsuńmoje na zimno, na ciepło nie lubię ;)
OdpowiedzUsuń