poniedziałek, 11 listopada 2013

Klasyczne Kotlety mielone

Kotlety mielone - chyba jeden z najbardziej popularnych polskich obiadów :)




Kotlety mielone


  • 1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1/2 kg mięsa mielonego (mieliłam około 700 g łopatki wieprzowej i 300 g wołowiny- zużyłam na obiad połowę )
  • 1 średnia cebula starta na tartce
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • około 1/4 szklanki zimnej wody

  • olej do podsmażenia
  • bułka tarta do obtoczenia



Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 5-10 minut. 
W dużej misce umieszczamy mięso, cebulę startą na najdrobniejszych oczkach tarki, jajko, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko porządnie mieszamy. Podczas wyrabiania mięsa dodajemy po trochu wody i wyrabiamy do momentu jak mięso wchłonie całość i nie będzie kleiło nam się do dłoni. Im dłuższy czas wyrabiania tym kotlety bardziej pulchne.
Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach.
Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem i buraczkami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Widzę buraczki - na ciepło czy zimno? Szukam sprawdzonego przepisu na buraczki tarte na ciepło chyba duszone w śmietanie i z rodzynkami, ale pewności nie mam :) Może wiesz coś na ten temat :)?

    OdpowiedzUsuń
  2. moje na zimno, na ciepło nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...