Zatem dziś na obiad łosoś w koperku....
Koperkowy łosoś z koperkowym sosem
- filet łososia
- pęczek koperku
- sól morska
- sok z cytryny
Rybę oczyszczamy, oddzielamy od skóry, sprawdzamy czy nie ma ości i ściśle obkładamy koperkiem, delikatnie solimy i pozostawiamy w lodówce na minimum 30 minut. Przed samym pieczeniem lub grillowaniem skrapiamy łososia sokiem z cytryny. U nas była wersja grillowana (na grillu elektrycznym)
Sos koperkowy
- pęczek koperku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
W międzyczasie gdy rybka się grilluje wstawiamy fasolkę ( o niej za chwilę) i przygotowujemy sos.
Czosnek przeciskamy i delikatnie solimy, dodajemy jogurt i majonez - wszystko łączymy rózgą, na samym końcu dodajemy posiekany koperek.
Fasolka szparagowa z sezamem
- fasolka szparagowa
- sezam
- masło
- sól
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aby była al dente. Na patelni podpiekamy sezam a następnie dodajemy trochę masła żeby całość ładnie obkleiła fasolkę dla mnie pycha!

mniaaaaaaaaam! alez to pieknie wyglada!
OdpowiedzUsuń