sobota, 18 maja 2013

Jajko w koszulce na szparagach

Miało być o tym wczoraj, ale pogoda i czas nie pozwoliły na przycupnięcie przy komputerze.
Jajko w koszulce chciałam zrobić już kilka razy ale jakoś nigdy 'się nie składało'  w domu mama nigdy nie robiła, nigdzie tez nie miałam okazji go spróbować...czytałam tylko na licznych blogach i czasami ślinka mi ciekła na sam widok, aż wreszcie trafiłam do Notatnika Kuchennego gdzie poczytałam co i jak zrobić.
W lodówce miałam pęczek szparagów i świeże jajeczka od szczęśliwie biegających kurek (za które dzięki mamuś :* ) ale nie miałam pomysłu na obiad ;) tj już wtedy wiedziałam że zrobię szparagi gotowane na parze a na nich jajko w koszulce....





Jajko w koszulce na szparagach
(1 porcja)


  • świeże jajko
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 3 łyżki octu jabłkowego (może być spirytusowy)
  • woda
  • sól, pieprz


Zagotowujemy wodę w garnku (nie solimy jej) do gotującej wody wlewamy ocet i zmniejszamy płomień aby woda była na granicy wrzenia (delikatnie pyrkała).W międzyczasie gotujemy na parze szparagi. Do miseczki wbijamy jajko, (aby podczas wybijania nie uszkodzić żółtka - będzie bezpieczniej właśnie do miseczki) wodę w garnku mieszamy rózgą aby wytworzyć wir. Ostrożnie wlewamy jajko i czekamy ok 3 minut. Następnie układamy na talerzu szparagi, a łyżką cedzakowa delikatnie wykładamy jajko - posypujemy delikatnie solą (u mnie morska prowansalska kamis) i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.. 
Zjadamy...SMACZNEGO ;)



Dziękuję Notatnikowi Kuchennemu za wskazówki i za to, że nareszcie się odważyłam.



2 komentarze:

  1. och... to jajko az sie prosi o zjedzenie. Ja sama jestem ciekawa smaku i szparagow do kupna ktorych nie moge sie jakos zmobilizowac i tego jaja w koszulce... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szparagi teraz wszędzie więc szybko korzystaj z okazji, ja się w nich zakochałam a jajo też pyszniutkie proste połączenie a jakież wykwintne

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...