Wprowadziłam kilka innowacji więc zapraszam na moją wersję :
Sałatka z figami i pomarańczą
oraz granatem i grillowanym serem hallumi
Składniki, 1 porcja:
* 2 figi
* 1/2 pomarańczy
* 1/2 owocu granatu
* garść mieszanki sałat ze szpinakiem
* 2 plasterki sera do grillowania (halloumi )
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 łyżeczka octu balsamicznego
* 1 łyżeczka oliwy extra virgin
Figi pokroiłam na ósemki. Pomarańczę obrałam nożem - wycinając miąższ pomiędzy błonkami, zachowując sok jaki wycieknie z pomarańczy(ja robiłam to nad miseczką w której następnie przyrządziłam dressing). Sok zlać do miseczki, pomarańczę odłożyć.
Owoc granatu obrałam, przekroiłam na 4 części. Z jednej części wyłuskałam ziarenka. Drugą ćwiartkę wycisnęłam bezpośrednio do miseczki z sokiem pomarańczowym( resztę zjadły moje Kluseczki )
Do powstałego sosu dodałam miód, sok z cytryny, oliwę, ocet balsamiczny oraz wyłuskane ziarenka granatu. Wymieszałam i odstawiłam do 'przegryzienia się' smaków.
Ser położyłam na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 2 minuty ( w wersji drugiej ;) )
Na talerzu ułożyłam mieszankę sałat ze świeżym szpinakiem następnie figi, pomarańcze ser i polałam powstałym dressingiem z ziarenkami granatu - jak dla mnie bomba :)
Dla mnie też bomba:-)
OdpowiedzUsuńBomba smakowa i witaminowa
Usuń