czwartek, 11 października 2012

Kompot z jabłek i winogron pieprzowych

Jesień obdarowała nas w tym roku bardzo hojnie owocami - wielka ilość jabłek, którą próbują wykorzystać już chyba wszyscy członkowie rodziny oraz duża ilość maleńkich winogron pieprzowych zmotywowały mnie do wykonania kompotu. Moje dzieci wypiją każda ilość płynów, które mają smak inny niż woda i nie posiadają bąbelków więc kompot znikł natychmiastowo a dnia następnego musiałam zrobić powtórkę.

Kompot z jabłek i winogron pieprzowych

- 3 jabłka
- 2 garście obranych z gałązek winogron
- cukier do smaku
- woda



Jeśli jabłka mają ładną skórkę wystarczy je umyć i przekroić na ćwiartki, winogrona obrywamy z gałązki i dodajemy odrobinę cukru. Następnie dolewamy wody i zagotowujemy. Przed podaniem przelewamy kompot przez sitko, gdyż winogrona mają dużą ilość pestek, a podczas gotowania oddzielają się one ze skórkami od miąższu co mogłoby utrudnić popijanie obiadu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...