wtorek, 29 maja 2012

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i serkiem

W szufladzie lodówki leżał sobie spokojnie szpinak...ale jego czas nieubłaganie zbliżał się ku końcowi...
No i co by tu zrobić ze szpinakiem - padło na naleśniki :)
Ostatnio zasmakowały mi takie z pełnoziarnistej mąki więc i takie dziś były - każdy z Was ma pewnie swój wypróbowany przepis na naleśniki więc to pozostawiam Waszej inwencji twórczej, proponuję jedynie zamianę mąki na pełnoziarnistą.



Przepis na wdzianko (jak to mówi moja teściowa):

* świeży szpinak ok 500g
* 1 małą cebula
* 1 ząbek czosnku
* kilka listków mięty i melisy
* 2 łyżki masła
* naturalny serek homogenizowany
*  sól, pieprz do smaku

Na maśle podsmażamy cebulkę, dodajemy szpinak, posiekaną melisę i miętę doprawiemy do smaku i ściągamy z ognia.

* opcjonalnie można dodać mięsko - gotowane, grillowane jakie mamy pod ręką :)
u nas była pierś kurczaka z wcześniejszego obiadu ;)


Smażymy naleśniki następnie smarujemy warstwą serka homogenizowanego - oczywiście naturalnego, żeby nie pomylić np. z waniliowym ;)
Na serek układamy szpinakowy mix i zwijamy jak podpowiada nam wyobraźnia.



Naleśniki możemy podawać z sosem koperkowo-czosnkowym o którym pisałam TU

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...