Fit owsiany chlebek bananowy
- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Płatki owsiane przekładamy do malaksera i mielimy na mąkę. Ja nie zmieliłam ich dokładnie, pozostała część połamanych płatków. Tak przygotowaną mąkę odkładamy do miski, w której następnie wymieszamy całość. Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną, sezam i siemię lniane (można zamienić, dodać chia, orzechy). W malakserze umieszczamy banany, jajka oraz cukier trzcinowy (można go zamienić na miód, erytrol lub cukier brązowy) miksujemy na gładką masę, która następnie przelewamy do sypkiej mieszanki, łączymy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 35-40 minut.😊
Idealny jako drugie śniadanie do pysznej kawy.
Smacznego
Dobry chlebek, inny niż można znaleźć w piekarni.
OdpowiedzUsuń