środa, 29 kwietnia 2020

Fit owsiany chlebek bananowy

Tak czasami bywa, że kupimy coś przez przypadek...niby to co było na "liście zakupów", ale nie do końca jest tym co piszący miał na myśli :) W okresie kwarantanny zakupy robi głównie mój mąż - bardzo się stara, kupuje wszystko co na liście a do tego jeszcze rzeczy o których nie pomyślałam, a na pewno się przydadzą. Ostatnio kupił dwa opakowania płatków owsianych...i niby były na liście, bo przynajmniej raz w tygodniu jemu owsiankę, ale... No właśnie było jedno ALE to były błyskawiczne płatki owsiane, których nie lubię gotować. Dlatego będziemy je wykorzystywać w innych przepisach... były już  gofry, a tym razem zapraszam Was na owsiany chlebek bananowy







Fit owsiany chlebek bananowy

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Płatki owsiane przekładamy do malaksera i mielimy na mąkę. Ja nie zmieliłam ich dokładnie, pozostała część połamanych płatków. Tak przygotowaną mąkę odkładamy  do miski, w której następnie wymieszamy całość. Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną, sezam i siemię lniane (można zamienić, dodać chia, orzechy). W malakserze umieszczamy banany, jajka oraz cukier trzcinowy (można go zamienić na miód, erytrol lub cukier brązowy) miksujemy na gładką masę, która następnie przelewamy do sypkiej mieszanki, łączymy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 35-40 minut.😊
Idealny jako drugie śniadanie do pysznej kawy.
Smacznego







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...