wtorek, 17 marca 2015

Tort matcha z sosem malinowym i kremem ze śmietanki i mascarpone

Dziś Dzień Świętego Patryka - zatem będzie na zielono :) Tort przygotowałam na weekend, który spędziłam u mojej mamy z okazji moich zbliżających się urodzin. Bardzo smaczny herbaciany biszkopt z kwaskowatym przełożeniem malinowym i moim jak na tę chwilę ulubionym kremem ze śmietanki i serka mascarpone.
Zapraszam Was na kawałek...oraz na KONKURS, który właśnie trwa na naszym blogu :)







Tort matcha z sosem malinowym i kremem ze śmietanki i mascarpone

Biszkopt
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

  • Sos malinowy

  • 400 g mrożonych malin
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Poncz
  • 250 ciepłej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyża cukru
  • Krem
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru




Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodajemy cukier, po dodaniu całego cukru dodajemy żółtka i po dodaniu każdego miksujemy jedynie do połączenia składników.
Wyłączamy mikser i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z matchą i łączymy za pomocą szpatułki, delikatnie aby nie zniszczyć struktury piany.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy i dzielimy na 3 blaty.

Każdy blat nasączamy ponczem z wody cukru i cytryny.
Zamrożone maliny umieszczamy na patelni, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do całkowitego rozpadnięcia. Taki sos przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek, mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i dodajemy do malin - dzięki temu powstanie pyszny kisiel malinowy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone do mieszamy krótko tylko do momentu połączenia.
Tort przekładamy na zmianę sosem i kremem. Schładzamy minimum kilka godzin najlepiej noc w lodówce. Smacznego





Zielono mi!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...