Dziś Dzień Świętego Patryka - zatem będzie na zielono :) Tort przygotowałam na weekend, który spędziłam u mojej mamy z okazji moich zbliżających się urodzin. Bardzo smaczny herbaciany biszkopt z kwaskowatym przełożeniem malinowym i moim jak na tę chwilę ulubionym kremem ze śmietanki i serka mascarpone.
Zapraszam Was na kawałek...oraz na KONKURS, który właśnie trwa na naszym blogu :)
Tort matcha z sosem malinowym i kremem ze śmietanki i mascarpone
Biszkopt
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- Sos malinowy
- 400 g mrożonych malin
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Poncz
- 250 ciepłej wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyża cukru
- Krem
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodajemy cukier, po dodaniu całego cukru dodajemy żółtka i po dodaniu każdego miksujemy jedynie do połączenia składników.
Wyłączamy mikser i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z matchą i łączymy za pomocą szpatułki, delikatnie aby nie zniszczyć struktury piany.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy i dzielimy na 3 blaty.
Każdy blat nasączamy ponczem z wody cukru i cytryny.
Zamrożone maliny umieszczamy na patelni, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do całkowitego rozpadnięcia. Taki sos przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek, mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i dodajemy do malin - dzięki temu powstanie pyszny kisiel malinowy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone do mieszamy krótko tylko do momentu połączenia.
Tort przekładamy na zmianę sosem i kremem. Schładzamy minimum kilka godzin najlepiej noc w lodówce. Smacznego
Pewnie był bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda taki zielony tort :)
OdpowiedzUsuń