czwartek, 22 stycznia 2015

Ziemniaki 'z ogniska'

Jest środek zimy, ale ogniska w domu nie rozpalałam. Gdy tylko usłyszałam o tych ziemniaczkach musiałam je zrobić. Najlepiej byłoby wykorzystać ziemniaki typu A - sałatkowe, bądź typu B ogólnoużytkowy, ziemniaki powinny mieć w miarę cienką skórkę pozbawioną uszkodzeń.
Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie. 

Ziemniaki 'z ogniska'



  • 9 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soli


Ziemniaki dokładnie myjemy. Do jednej miski wlewamy wodę, do drugiej wsypujemy mąkę z solą i dokładnie mieszamy. Każdego ziemniaka moczymy w wodzie i na mokro obtaczamy z mące z solą. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut.
Po upieczeniu powinny być miękkie w środku – naciskając spieczoną skórkę powinny się uginać tak jak te z ogniska. Jemy w skórce, z całą mączną skorupką.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...