wtorek, 20 stycznia 2015

Dorsz z sosem duńskim, pieczony w piekarniku podany z ziemniakami 'z ogniska'

Niedawno pokazywałam Wam jak zrobić duński sos -Remoulade tu , posłużył on nam do wariacji na temat dorsza, który jest ostatnio w ofercie North Fisha - dorsz dill. 
Smak jest bardzo fajny, dorsz bardzo soczysty i smaczny.



Dorsz z sosem duńskim, pieczony w piekarniku:
  • ok 600 g dorsza (u nas polędwica z dorsza)
  • sól, pieprz 
  • sos Remoulade
  • cytryna



Dorsza myjemy, osuszamy i jeśli takowe są pozbawiamy ości. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na blaszce układamy folię aluminiową, na której kładziemy kawałki ryby, smarujemy ją grubo przygotowanym wcześniej sosem duńskim. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 15-18 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, o których napiszę wkrótce i świeżą surówką.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...