Niedawno pokazywałam Wam jak zrobić duński sos -Remoulade tu , posłużył on nam do wariacji na temat dorsza, który jest ostatnio w ofercie North Fisha - dorsz dill.
Smak jest bardzo fajny, dorsz bardzo soczysty i smaczny.
Dorsz z sosem duńskim, pieczony w piekarniku:
- ok 600 g dorsza (u nas polędwica z dorsza)
- sól, pieprz
- sos Remoulade
- cytryna
Dorsza myjemy, osuszamy i jeśli takowe są pozbawiamy ości. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na blaszce układamy folię aluminiową, na której kładziemy kawałki ryby, smarujemy ją grubo przygotowanym wcześniej sosem duńskim. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 15-18 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, o których napiszę wkrótce i świeżą surówką.
Ależ wyżerka, mniam!! :)
OdpowiedzUsuń