piątek, 22 sierpnia 2014

Psiankowaty obiad jednogarnkowy - czyli po prostu leczo

Leczo - uwielbiam, pyszne aromatyczne...hmmm a teraz jest na nie najlepsza pora - dojrzałe czerwone pomidory, piękna czerwona papryka, dorodne cukinie...wszystko z jednej rodziny warzyw, które rewelacyjnie współpracują ze sobą smakami.



Leczo:
(na przynajmniej 2 dni)


  • 5 czerwone papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 2 puszki pomidorów (można użyć świeżych - ok 0,5 kg)
  •  350 g dobrej kiełbasy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wody*
  • sól, pieprz, oregano, chili

* opcjonalnie



Cebulę kroimy w półksiężyce i szklimy na oleju. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko dusimy razem przez około pół godziny, możemy delikatnie podlać wodą, choć nie jest to konieczne gdyż warzywa puszczają soki.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na osobnej patelni.
W międzyczasie do warzyw dodajemy pomidory, a następnie podsmażoną kiełbasę. wszystko razem dusimy kolejne kilka minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i oregano.
Podajemy z ugotowanym ryżem (ja tak lubię najbardziej) lub z pieczywem (ulubiona opcja mojego męża).
Odkryłam również że super leczo sprawdza się jako dodatek do placków ziemniaczanych.

Smacznego!


Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora!

2 komentarze:

  1. Nie zapomnij dodać do akcji. Bardzo podoba mi się ta nazwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity gulasz warzywny. :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidoowej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...