Pomysł na szybki i bardzo syty obiad? hiszpańska tortilla zadowoli każdego, gdyż można do niej wrzucić wszystko to co lubimy :) Hiszpańsko/portugalski tydzień w Lidlu dopomógł mi w zdobyciu dobrego chorizo.
Obiad był pyszny...szybko znikł :)
Hiszpańska tortilla z chorizo, szpinakiem i papryką
- 2 średnie cebule
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 chorizo ok 100 g
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 garść świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- garstka sera żółtego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego obiadu to super, jeśli nie to obieramy, kroimy w plasterki i podgotowujemy.
Cebulę kroimy w księżyce, chorizo w plasterki. Na patelni podsmażamy chorizo, by wytopił się z niego charakterystyczny paprykowy tłuszcz. Kiełbasę ściągamy na talerz, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulkę.
Gdy cebula stanie się miękka ściągamy ją do chorizo. Nalewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy ziemniaki, gdy staną się złociste dorzucamy szpinak i paprykę, po chwili wkładamy podsmażoną cebulkę i chorizo.
W międzyczasie mieszamy jajka z jogurtem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami i powolutku smażymy.
Musimy się uzbroić w cierpliwość, przykrywamy patelnię przykrywką. Gdy większość się już zetnie patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy do góry nogami, delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i czekamy około 3 minutek. Na górę wysypujemy start ser, który szybko się rozpuści, ściągamy z ognia posypujemy świeżym szpinakiem.
Całość wystarczy dla 3- 4 osób :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz