sobota, 22 marca 2014

Waniliowy jogurtowiec z galaretką - ciasto czy deser?

Taadam - mamy już 2 lata! Wczoraj obchodziliśmy drugie urodziny bloga :) Post nie pojawił się wczoraj gdyż 3 posty to za dużo na jeden dzień, a musieliśmy ogłosić wyniki naszego urodzinowego Konkursu - klik
Postanowiłam dla Was przygotować proste ciasto bez pieczenia - Jogurtowiec z galaretką - możemy je zrobić z naszymi ulubionymi owocami, z owocami mrożonymi (jak w moim wypadku) lub świeżymi - pełna dowolność.
Część jogurtowa jest jak pianka -mniam....




Waniliowy jogurtowiec z galaretką

Spód:


  • Biszkopty
  • 1/2 szklanki soku malinowego
  • 2 łyżki nalewki malinowej


Masa jogurtowa:


  • 1,2 kg jogurtu naturalnego (3 kubki po 400g)
  • 250 ml kremówki 
  • 8 łyżek cukru pudru 
  • 4 łyżki żelatyny (ok. 40 g)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego np. takiego jak tu
  • 100 ml mleka


Na górę:


  • mrożone lub świeże owoce - wg uznania (ja użyłam mrożonych malin i truskawek-ostatnie zapasy zamrożone z naszej działki)
  • 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku



Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku mieszając intensywnie do czasu, aż się całkowicie rozpuści- jest to bardzo monotonne i długie - ja myślałam,że wszystko się rozpuściło a w jogurtowcu niestety znalazły się grudki nierozpuszczonej żelatyny - dlatego należy na ten punkt zwrócić specjalną uwagę.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i odstawiamy

Biszkopty układamy na dnie tortownicy i nasączamy sokiem z nalewką (w wersji dla dzieci, pomijamy nalewkę)

W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia.

Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy żelatynę.
Miksujemy dosłownie momencik i dodajemy ubitą śmietanę i powoli miksujemy aby śmietana połączyła się z jogurtem. Masę jogurtową przelewamy na biszkopty.
Ni używamy mocno schłodzonych jogurtów, gdyż po dodaniu żelatyny masa zbyt szybko nam się zetnie.

W masę jogurtową wciskamy maliny,truskawki lub inne wybrane owoce. Wstawiamy do lodówki na około 1 godziny.

Gdy galaretka ostygnie i powoli zacznie zmieniać swoją konsystencję wylewamy ją na górę ciasta i odstawiamy do lodówki minimum na nockę.

Zainspirowana przepisem

Smacznego



Jogurtowca można wykonać również w szklankach - jako samodzielne desery dla każdego ;)




Waniliowy Weekend V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...