piątek, 3 stycznia 2014

Sałatka curry z komosą ryżową i kurczakiem

Quinoa - komosoa  ryżowa, coraz częściej  można o niej usłyszeć lub przeczytać - zaciekawiła mnie  więc  zakupiłam  i postanowiłam wypróbować . Długo leżała w szafce i nie miałam na nią pomysłu, a być może bałam się co  z tego wyjdzie :)
Jeśli chcecie poczytać więcej o tym  super  pseudozbożu  zapraszam tu gdzie ja  o niej poczytałam KLIK
Gdy wreszcie się zdecydowałam, postanowiłam wykorzystać ją w sałatce, którą znam i lubię (tak na wszelki wypadek) i wymieniłam ryż na komosę :)


Sałatka curry z komosą ryżową, kurczakiem i ananasem


  • 100 g komosy ryżowej
  • 150 g pieczonej piersi z kurczaka
  • 3 plasterki ananasa
  • 100 g kukurydzy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku 



Komosę przed gotowaniem namaczamy  przez około 30 minut, następnie odsączamy i przelewamy wodą na sitku, aby pozbyć się goryczki. Gotujemy jak ryż naturalny. U mnie ok 20 min.
Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w drobną kosteczkę, Wszystkie składniki łączymy razem w miseczce, dodajemy curry, sól, majonez schładzamy i następnie podajemy.

Czy komosa mnie zachwyciła?hmmm pierwsze z nią spotkanie było delikatne i zachowawcze. Ma delikatnie orzechowy posmak, śmieszny ślimaczy kształt po ugotowaniu. Pewnie będę jeszcze próbować ją ujarzmić :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...