środa, 31 lipca 2013

Syrop z czarnej porzeczki oraz PORZECZKOLADA

Uwielbiam czarną porzeczkę, w odróżnieniu od moich córek które za nią nie przepadają. Postanowiłam zamknąć w słoiku na dłużej jej smak - syropy dostępne w sklepach niekoniecznie smakują jak prawdziwe owoce. Przepis znalazłam TU
Wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a stwierdzenie Klusek o dolewkę sprawiło, że uniosłam się nad ziemią



Syrop z czarnej porzeczki:

  • 1 kg czarnej porzeczki 
  • 50 liści czarnej porzeczki 
  • 6 szklanek cukru 
  • 6 szklanek wody



Przygotowanie:
Owoce i liście dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Gotujemy na małym ogniu 30 minut (bez przykrycia).
Odcedzamy sok dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut.
Zlewamy gotujące do słoików, szczelnie je zamykamy i pozostawiamy odwrócone "do góry dnem" do wystygnięcia.
Tak pozostawione słoje powinny się samoczynnie zamknąć.
Przechowywać chłodnym miejscu.


PORZECZKOLADA


  • syrop z czarnej porzeczki
  • woda mineralna (wg uznania gazowana lub nie)
  • kostki lodu





Schłodzoną wodę wlewamy do szklanek do niej dodajemy syropu (wg uznania) i wrzucamy kostki lodu. Pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...