Wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a stwierdzenie Klusek o dolewkę sprawiło, że uniosłam się nad ziemią
- 1 kg czarnej porzeczki
- 50 liści czarnej porzeczki
- 6 szklanek cukru
- 6 szklanek wody
Owoce i liście dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Gotujemy na małym ogniu 30 minut (bez przykrycia).
Odcedzamy sok dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut.
Zlewamy gotujące do słoików, szczelnie je zamykamy i pozostawiamy odwrócone "do góry dnem" do wystygnięcia.
Tak pozostawione słoje powinny się samoczynnie zamknąć.
Przechowywać chłodnym miejscu.
PORZECZKOLADA
- syrop z czarnej porzeczki
- woda mineralna (wg uznania gazowana lub nie)
- kostki lodu
Schłodzoną wodę wlewamy do szklanek do niej dodajemy syropu (wg uznania) i wrzucamy kostki lodu. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz