czwartek, 13 grudnia 2012

Cannelloni z mielonym mięsem w sosie pomidorowym.


Jakiś czas temu robiłam cannelloni. Jako, że był to pierwszy raz postawiłam na standard czyli mięso mielone i sos pomidorowy, następnym razem będzie ze szpinakiem, ale to pewnie jeszcze trochę sobie poczeka ;).

Co potrzebujemy?

  • puszka pomidorów bez skórki czy też świeżych (ja użyłam pomidorów ze słoiczka z bazylią robionych przez mamę)
  • dwie duże cebule
  • 0,5 kg mięsa mielonego (bądź więcej, jak kto lubi ;) )
  • opakowanie makaronu cannelloni
  • 30dag startego żółtego sera
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia,  odrobina chilli do smaku. 



Sos przygotowujemy na bazie pomidorów, które miksujemy, a później zagotowujemy z dodatkiem przypraw.

Farsz również jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy mięsko mielone podsmażyć razem z cebulą  i przyprawami oraz łyżką koncentratu pomidorowego dla lepszego kolorytu ;)

Gdy mamy już wszystko przygotowane pozostaje nam włożyć farsz do makaronu (bez gotowania go wcześniej) i ułożyć w naczyniu polewając każdą warstwę sosem i posypując startym serem. Jednak polecam makaron ułożyć na jednej płaszczyźnie ponieważ wtedy równomiernie nam się danie zapiecze w piekarniku i makaron będzie idealny, podczas gdy w mojej wersji trochę mi się dolny makaron rozgotował, ale to nic, i tak wszystkim smakowało ;)) następnym razem po prostu będę mądrzejsza.




Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut aż do miękkości makaronu, czas może się różnić w zależności od typu piekarnika i ilości warstw.



Smacznego! :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...