Jakiś czas temu robiłam cannelloni. Jako, że był to pierwszy raz postawiłam na standard czyli mięso mielone i sos pomidorowy, następnym razem będzie ze szpinakiem, ale to pewnie jeszcze trochę sobie poczeka ;).
Co potrzebujemy?
- puszka pomidorów bez skórki czy też świeżych (ja użyłam pomidorów ze słoiczka z bazylią robionych przez mamę)
- dwie duże cebule
- 0,5 kg mięsa mielonego (bądź więcej, jak kto lubi ;) )
- opakowanie makaronu cannelloni
- 30dag startego żółtego sera
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, bazylia, odrobina chilli do smaku.
Sos przygotowujemy na bazie pomidorów, które miksujemy, a później zagotowujemy z dodatkiem przypraw.
Farsz również jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy mięsko mielone podsmażyć razem z cebulą i przyprawami oraz łyżką koncentratu pomidorowego dla lepszego kolorytu ;)
Gdy mamy już wszystko przygotowane pozostaje nam włożyć farsz do makaronu (bez gotowania go wcześniej) i ułożyć w naczyniu polewając każdą warstwę sosem i posypując startym serem. Jednak polecam makaron ułożyć na jednej płaszczyźnie ponieważ wtedy równomiernie nam się danie zapiecze w piekarniku i makaron będzie idealny, podczas gdy w mojej wersji trochę mi się dolny makaron rozgotował, ale to nic, i tak wszystkim smakowało ;)) następnym razem po prostu będę mądrzejsza.
Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut aż do miękkości makaronu, czas może się różnić w zależności od typu piekarnika i ilości warstw.
Smacznego! :)
Mmm coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń