Od jakiegoś czasu szpinak coraz częściej pojawia się na naszym stole - często w wersji mrożonej lub wersji świeżej w sałatkach :) Ta potrawa skradła serca całej naszej rodzinie - soczysta pierś z kurczaka na i pod szpinakiem a na to jeszcze odrobina sera..mmhhh a i jeszcze niespodzianka w piersi....
Pierś z kurczaka na szpinakowym prześcieradle
pod kołderką z mozzarelli
* 3 piersi z kurczaka
* 450 g mrożonego szpinaku
* 3 ząbki czosnku
* 1/2 cebuli
* 2 łyżki masła
* 1 kulka mozzarelli
* zielone przyprawy wg uznania do marynowania kurczaka (u mnie świeże mięta, rozmaryn, bazylia oraz suszone oregano, tymianek)
* 3 suszone pomidory (użyłam takich suszonych bez zalewy, ale mogą być także takie z oleju)
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz
* gałka muszkatołowa
Piersi oczyszczamy i myjemy. Następnie robimy malutkie kieszonki w środkowej części i wpychamy w nią pokrojone suszone pomidory. Wkładamy do małej miseczki dodajemy ulubione przyprawy, wyciskamy 1 ząbek czosnku dodajemy oliwę, mieszamy tak aby każdy kawałek mięsa był otoczony przyprawami. Tak marynujemy minimum 30 minut.
Na patelni podsmażamy szpinak na maśle z dodatkiem 2 ząbków czosnku i pokrojoną w kosteczkę cebulką. Możemy dodać zielonych przypraw. W końcowej fazie podsmażania dodajemy soli do smaku i ścieramy gałkę muszkatołową również wedle upodobania (można ją również pominąć)
Tak przygotowany szpinak układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a na niego piersi. Jeśli zostanie nam szpinaku możemy posmarować górę piersi lub pozostawić większą ilość po bokach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. Pod koniec pieczenia układamy na kurczaku pokrojona mozzarellę i zapiekamy do roztopienia sera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz