czwartek, 2 sierpnia 2012

Warzywa grillowane i pierś

W tym sezonie wakacyjnym częściej jemy potrawy z grilla elektrycznego niż takiego prawdziwego
Ale bardzo nad tym nie płaczemy tylko delektujemy się przepysznymi smakami. Przeważnie obiad z grilla jest jak danie jednogarnkowe - wszystko przyrządzamy na nim, bez dodatkowych innych urządzeń, garnków, patelni...



GRILLOWANE WARZYWA + CURRY PIERŚ


* 3 piersi
* 1 cukinia
* 10 pieczarek
* 1 czerwona papryka
* przyprawy
(curry, pieprz młotkowany z kolendrą, sól, imbir, czosnek, pietruszka, przyprawa do masła ziołowego)
* oliwa z oliwek
* łyżka masła


Piersi oczyszczamy z błonek i przekrawamy na dwa  cienkie płaty dodajemy ulubione przypraw, u nas curry, imbir, czosnek, pieprz młotkowany z kolendrą, pietruszka i sól. Dodajemy oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy na ok 30minut (im dłużej tym lepiej)
Warzywa kroimy na odpowiadające nam kawałki, obsypujemy delikatnie przyprawami - u nas przyprawą do masła ziołowego, która kiedyś znalazła się wśród naszych zakupów, a z racji własnoręcznego przygotowywania mieszanki przypraw do masła, tkwiła w szafce niewykorzystana.
Całość grillujemy i podajemy z salsą lub ulubionym sosem. Najpierw grillujemy warzywa, a gdy one już będą w połowie ugrillowane, robimy miejsce dla piersi :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...