Zawsze z niecierpliwością czekam na najnowszy egzemplarz KUCHNI potem wszytsko czytam, przeglądam skrupulatnie kilka razy. Z mężem wyznaczamy nasze typy, a później czekamy na natchnienie, niestety często zdarza się tak że owo natchnienie długo nie nadchodzi. Ten przepis znaleźliśmy w numerze 7/2012 z niewielkimi modyfikacjami i zmniejszoną porcją :)
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI I TAHINY
* 1 puszka białej fasoli
* sok z połowy cytryny
* 1/2 szklanki tahiny
* 3 ząbki czosnku
* szczypta płatków chili
* natka pietruszki
* czerwony pieprz do smaku
* oliwa extra vergine do polania
Fasolę płuczemy i odcedzamy. Rozgniatamy widelcem w misce, następnie dodajemy sok z cytryny, tahinę, zmiażdżony czosnek, chili i pietruszkę. Doprawiamy czerwonym pieprzem - ja zmiażdżyłam kilka ziarenek. Tak uzyskaną pastę skrapiamy obficie oliwą.
Mi osobiście pasta smakowała o niebo lepiej dzień po zrobieniu. Idealna z plasterkiem pomidora na razowym pieczywku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz