sobota, 15 lipca 2017

Nocne jagodzianki z twarogiem

Wiecie, że ciasto drożdżowe może rosnąć w lodówce? 
Bardzo ważne gdy rano chcemy mieć ciepłe jagodzianki, a nie chcemy wstawać w środku nocy żeby wyrobić ciasto. Robimy je tak samo, po nocy wyciągamy żeby się ociepliło dzielimy na części i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.


Nocne jagodzianki z twarogiem:
(około 24 sztuki)

  • 750 g mąki pszennej
  • 375 ml mleka
  • 120 g masła
  • 21 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (np. takiego jak TU )
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 450 g jagód
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru
Dodatki:

  • płatki migdałów
  • cukier puder 
  • kilka łyżek wrzątku



Przygotowujemy zaczyn - drożdże łączymy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki - rozcieramy, a następnie odstawiamy na około 10 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól. Mleko podgrzewamy i łączymy z cukrem. Wszystkie składniki dodajemy do mąki wyrabiamy, na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy długo by było elastyczne i miękkie, następnie formujemy kule, którą wkładamy do oprószonej miski i przykrywamy czystą ściereczką.
Pozostawiamy na noc w lodówce do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
Po nocy wyciągamy ciasto z lodówki, pozostawiamy do ogrzania ciasta, następnie jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy ok 24 części - każda około 60 g każda.
Formujemy z każdej części kuleczki, które następnie zamieniamy w placuszki - możemy ręką lub wałkiem do ciasta. Na środku placuszka umieszczamy kopiastą łyżkę jagód wymieszanych z twarogiem i cukrem.  
Zlepiamy jak pierogi, pamiętamy przy tym by na łączeniu nie znalazła się mąka, gdyż ciasto tam nam się nie sklei.

Formujemy podłużne bułeczki i umieszczamy łączeniem do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na około 40-45 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 18 -20 minut. 
Przed włożeniem bułek do piekarnika posypujemy je płatkami migdałów. Wyjmujemy i studzimy na kratce, jeśli chcemy polewamy lukrem.



3 komentarze:

  1. takie nocne wyrastanie jest bardzo wygodne! super jagdzianki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Perfekcyjnie pomocne jeśli się chce mieć rano jagodzianki A nie chce się wstawać skoro świt :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...