czwartek, 24 sierpnia 2017

Chłodnik

Gdy trwają wakacje taki standardowy chłodnik musi pojawić się u nas choć jeden raz. Ten powstał jakiś czas temu ale zawsze brakowało czasu by napisać...
Uwielbia go Młodsza Kluska :)



Chłodnik:


  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 500 ml rosołu lub bulionu
  • 400 g kefiru lub maślanki
  • 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • sól, pieprz do smaku
  • jajko ugotowane na twardo do podania



  • Botwinkę dokładnie myjemy i oddzielamy liście od buraczków. Buraczki ścieramy jeśli to możliwe, jeśli są zbyt małe kroimy je w kosteczkę, liście oraz łodyżki drobno kroimy.
    Zagotowujemy rosół (jeśli takiego nie mamy możemy użyć samej wody) i dodajemy buraczki i grubsze łodyżki - gotujemy około 15 minut, tak aby buraczki zmiękły. Przed samym końcem dodajemy pokrojone liście.
    Uzyskany wywar studzimy.
    Do wystudzonego wywaru dodajemy kefir/maślankę, śmietanę posiekany szczypiorek, koperek, startego ogórka i rzodkiewkę.
    Na koniec doprawiamy solą, pieprzem startym czosnkiem oraz octem. Schładzamy przed podaniem w lodówce.
    Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz pozostała zieleniną.





    2 komentarze:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...