Uwielbia go Młodsza Kluska :)
Chłodnik:
Botwinkę dokładnie myjemy i oddzielamy liście od buraczków. Buraczki ścieramy jeśli to możliwe, jeśli są zbyt małe kroimy je w kosteczkę, liście oraz łodyżki drobno kroimy.
Zagotowujemy rosół (jeśli takiego nie mamy możemy użyć samej wody) i dodajemy buraczki i grubsze łodyżki - gotujemy około 15 minut, tak aby buraczki zmiękły. Przed samym końcem dodajemy pokrojone liście.
Uzyskany wywar studzimy.
Do wystudzonego wywaru dodajemy kefir/maślankę, śmietanę posiekany szczypiorek, koperek, startego ogórka i rzodkiewkę.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem startym czosnkiem oraz octem. Schładzamy przed podaniem w lodówce.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz pozostała zieleniną.
Pycha, a jaki cudowny kolor :)
OdpowiedzUsuńoj tak pycha :) a kolor jak przez różowe okulary :D
Usuń