Taka duża blacha przyda się na każde rodzinne spotkanie lub na szkolny festyn, piknik.
Mało składników szybko się je robi, a pysznie smakuje.
Spróbujecie zabrać je na piknik?
Jogurtowe ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blachę
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
owoce - ja użyłam 2 łodyg rabarbaru i ok 200 g truskawek ( mogą być każde inne np. puszka brzoskwiń, jagody, maliny, wydrylowane wiśnie, czereśnie, agrest)
[blacha o wymiarach 25 cm na 40 cm]
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białej dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do otrzymania gęstej, kremowej masy. Następnie cienką strużką wlewamy olej i miksujemy na niewielkich obrotach.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do miski na zmianę z jogurtem. Masę mieszam łyżką albo mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Owoce kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23 cm na 37 cm. Wyrównujemy powierzchnię rozsypujemy pomieszane kawałki truskawek i rabarbaru (mogą być inne owoce).
Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Jedna blacha to za mało :)
OdpowiedzUsuń