niedziela, 4 grudnia 2016

Przepyszne czekoladowe muffinki bez jajek

Dawno mnie tu nie było...oj dawno
Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie...Na przeprosiny mam dla Was muffinki, które są przepyszne i do których wracam co jakiś czas...znalazłam je kiedyś na blogu Wasabi i po pierwszej próbie stały się moimi ulubionymi...


Te ze zdjęcia przygotowałam po pierwszym popisie fortepianowym moich córek :) część do zjedzenia a część do szkoły na Dzień Ciasteczkowy :) Tym razem zrobiłam z podwójnej ilości składników.




Przepyszne czekoladowe muffinki bez jajek




  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Do nadzienia:
  • ulubiony dżem - u mnie domowy porzeczkowy
  • masło orzechowe


W dużej misce umieszczamy wszystkie sypkie produkty i mieszamy je aby połączyły się dokładnie.
Następnie tworzymy wgłębienie, w którym umieszczamy wszystkie płynne produkty. Delikatnie łączymy wszystko łyżką do połączenia w jedną masę. Nie za długo.
Papilotki napełniamy do 1/3 wysokości, następnie nakładamy po łyżeczce dżemu i przykrywamy kolejną porcją ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.
Studzimy na kratce, delikatnie posypujemy złotym pyłem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...