Jest jego wielkim wielbicielem, dlatego postanowiłam sprostać tej trudnej sprawie i odtworzyć go w domowym zaciszu... kilka prób i podobno się udało :)
Sernik miodowo-cynamonowy na zimno
Spód
- 225 g ciasteczek maślanych
- 100 g masła
- łyżeczka cynamonu
Masa serowa
- 500 g twarożku mielonego (na serniki)
- 250 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 400 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki miodu - u mnie miód z cynamonem
- 15 g żelatyny
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Do posypania
- cynamon
Masło topimy. Herbatniki maślane
umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy i dodajemy masło i cynamon. Wszystko
razem mieszamy, tak przygotowana masę umieszczamy w tortownicy o średnicy 24 cm
- rozkładamy na dnie i na bokach. Umieszczamy w lodówce.
Masa
Żelatynę moczymy w minimalnej
ilości zimnej wody. Następnie zalewamy połową szklanki wrzącej wody i dokładnie
mieszamy, nie martwimy się jeśli do końca się nie rozpuści.
W rondelku na najmniejszym ogniu
podgrzewamy 100 ml śmietanki. Do gorącej wrzucamy drobno posiekaną białą
czekoladę i mieszamy, aby doprowadzić do roztopienia czekolady. Nadal
podgrzewając dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu aż żelatyna całkowicie się
rozpuści.
Ser miksujemy z mascarpone, miodem
oraz sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej, nie
przerywamy miksowania.
Pozostałą śmietanę ubijamy i
delikatnie wmieszamy do masy.
Masę serową wylewamy na spód.
Schładzamy minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy obficie cynamonem.
mmm serniki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj kupiłem taki sernik w koszalińskiej bagietce i jest naprawdę pyszny i chyba najdroższy z sernikiów (40 zł/kg). Jutro jak będę miał czas to zrobię z Twojego przepisu 😊
OdpowiedzUsuńSuper jestem ciekawa jak wyszedł :)
UsuńCzy śmietankę z czekoladą i żelatyna trzeba ostudzić przed wlaniem do masy serowej?
OdpowiedzUsuńNie trzeba czekać :)
UsuńCo robimy z cynamonem podanym przy składnikach na masę?
OdpowiedzUsuńSerniczek dla wielu będzie największym kulinarnym rarytasem
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńMnie wyszedł rzadki
OdpowiedzUsuńPrzepis zawiera zbyt małą ilosc zelatyny,rowniez mi wyszedł za rzadki:(
OdpowiedzUsuńSernik jest boski! Długo szukałam takiego przepisu na sernik cynamonowo miodowy!
OdpowiedzUsuńW spodzie zamiast herbatników maślanych używam herbatników korzennych - dzwoneczki.
U mnie 15 g żelatyny jest wystarczające serniczek wychodzi idealnie zbity.