W ostatni weekend byliśmy u znajomych na działce, przed wyjazdem postanowiłam zrobić 'coś do kawy". Na oknie patrzyły na mnie dojrzałe banany, a w szafce czekały daktyle i mąka kokosowa.
Padło na eksperyment - znajomi, od lat więc gdyby nawet wyszło coś niedobrego to by się nie pogniewali. Ciasto jest mega szybkie - w jego przygotowaniu pomagała mi młodsza Kluska, która na koniec stwierdziała, ze następnym razem może je zrobić sama :)
Przepis podobny do chlebka bananowego, tylko bez glutenu. Mocno wilgotne, czekoladowe, trochę przypominający brownie idealny do kawy :)
Czekoladowe ciasto bananowo-daktylowe - bez cukru, bez jajek, bez glutenu
- 2 dojrzałe banany
- 150 g daktyli
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżi kakao
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
opcjonalnie orzechy brazylijskie bądź każde inne orzechy
Jeśli pamiętamy o wszystkim wcześniej - to wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie zalewamy daktyle aby namokły - ok 1/2 szklanki wody. Jeśli mamy sklerozę możemy to zrobić ciepłą wodą kilka minut przed planowanym pieczeniem.
Tak przygotowane daktyle miksujemy z dojrzałymi bananami, wodę z namoczenia zostawiamy :)
Nasiona chia zalewamy również 1/2 szklanką wody i pozostawiamy do napęcznienia.
Sypkie składniki mieszamy razem w misce. Do zmiksowanych daktyli i bananów dodajemy olej, a następnie suche składniki - wszystko łączymy za pomocą miksera. Na koniec wlewamy chia oraz pokrojone na małe kawałki orzechy brazylijskie.
Wszystko mieszamy i przekładamy do blaszki 'keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celcjusza (z termoobiegiem)
Uwielbiam zdrowsze wersje popularnych ciast ;) Jednym z moich ulubionych słodkości jest brownie jednak staram się zdrowo odżywiać więc unikam cukru. To ciasto zrobiłam w zeszły weekend dodając orzechy od helio http://www.helio.pl/produkty/bakalie-helio/orzechy-nerkowca i wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuń