piątek, 22 lipca 2016

Sernik miodowo-cynamonowy na zimno

Ten sernik zrobiłam na specjalne zamówienie mojego męża - czasami chodzimy na spacery do jednej koszalińskich lodziarni...całą rodziną, wszystkie bierzemy lody, a mój mąż sernik cynamonowy.
Jest jego wielkim wielbicielem, dlatego postanowiłam sprostać tej trudnej sprawie i odtworzyć go w domowym zaciszu... kilka prób i podobno się udało :)



Sernik miodowo-cynamonowy na zimno

Spód 

  • 225 g ciasteczek maślanych 
  • 100 g masła
  • łyżeczka cynamonu
Masa serowa
  • 500 g twarożku mielonego (na serniki) 
  • 250 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki miodu  - u mnie miód z cynamonem
  • 15 g żelatyny  
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do posypania 
  • cynamon



Masło topimy. Herbatniki maślane umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy i dodajemy masło i cynamon. Wszystko razem mieszamy, tak przygotowana masę umieszczamy w tortownicy o średnicy 24 cm - rozkładamy na dnie i na bokach. Umieszczamy w lodówce.
Masa
Żelatynę moczymy w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalewamy połową szklanki wrzącej wody i dokładnie mieszamy, nie martwimy się jeśli do końca się nie rozpuści.
W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzewamy 100 ml śmietanki. Do gorącej wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aby doprowadzić do roztopienia czekolady. Nadal podgrzewając dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Ser miksujemy z mascarpone, miodem oraz sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej, nie przerywamy miksowania.
Pozostałą śmietanę ubijamy i delikatnie wmieszamy do masy.
Masę serową wylewamy na spód. Schładzamy minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy obficie cynamonem.



11 komentarzy:

  1. Dzisiaj kupiłem taki sernik w koszalińskiej bagietce i jest naprawdę pyszny i chyba najdroższy z sernikiów (40 zł/kg). Jutro jak będę miał czas to zrobię z Twojego przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy śmietankę z czekoladą i żelatyna trzeba ostudzić przed wlaniem do masy serowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Co robimy z cynamonem podanym przy składnikach na masę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek dla wielu będzie największym kulinarnym rarytasem

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie wyszedł rzadki

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis zawiera zbyt małą ilosc zelatyny,rowniez mi wyszedł za rzadki:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik jest boski! Długo szukałam takiego przepisu na sernik cynamonowo miodowy!
    W spodzie zamiast herbatników maślanych używam herbatników korzennych - dzwoneczki.
    U mnie 15 g żelatyny jest wystarczające serniczek wychodzi idealnie zbity.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...