Cannelloni ze szpinakiem i fetą
(2 porcje)
- 450-500 g szpinaku mrożonego
- 200 g sera feta
- 150 g makaronu cannelloni
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Do przygotowania tej potrawy użyłam szpinaku mrożonego rozdrobnionego, dzięki czemu nic nam się nie 'ciagnie'.
Szpinak układam na patelni i na delikatnym gazie powolutku rozmrażam, przewracając co chwilę aby rozmrażał się równomiernie. Na osobnej patelni rozpuszczam masło i na nim szklę cebulkę i czosnek.
Do szpinaku dodajemy cebulę, czosnek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Czekamy, aż wszystko ostygnie.
W międzyczasie fetę kroimy w malutka kosteczkę, dodajemy do przestudzonego szpinaku.
Mała łyżeczką napełniamy rurki makaronu.
Układamy je w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku.
Po napełnieniu ok 12 rurek zostało mi jeszcze trochę nadzienia, którym przykryłam makaron od góry.
Bardzo syte, smaczne bezmięsne danie.
wow! fajny przepis uwielbiam szpinam makaron i fete omnomnom
OdpowiedzUsuńa tu 3w1 :)
Usuńswietny przepis, dziś to bede robic :)
OdpowiedzUsuńi jak smakowało?
UsuńFajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńJaka temp.? I ile czasu trzymamy w piekarniku? Makaron surowy czy wcześniej ugotowany?
OdpowiedzUsuńTemperatura 200 st C
Usuńw Piekarniku około 30 minut
Makaron - nie gotowany wcześniej