Porzeczkowa kostka - duża blacha pysznego ciasta z kremem. Hmmm brzmi pysznie!!! A jak smakuje? Powinniście się sami przekonać!
Te ciasto przygotowałam na I Komunię mojej starszej córki - publikuję na urodziny męża - na każdą z tych okazji idealne. Równie dobrze sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie do kawy - idealnie balansuje w sobie słodycz czekolady i kwaskowatość porzeczek.
Spróbujecie??
Porzeczkowa Kostka:
Składniki na kakaowe blaty:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek kakao (płaskich)
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, zagotowujemy, do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu:
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę - przesiewamy i odkładamy.
Białka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijamy.
Dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy do otrzymania kremowej pianki. Wlewamy całą wystudzoną mieszankę i dokładnie mieszamy szpatułką do połączenia.
Dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarujemy. Przelewamy do formy ciasto, wyrównujemy.
Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, przekrawamy ostrym nożem na 2 blaty.
Krem z serka kremowego:
- 200 g masła
- 500 g serka kremowego
- 5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodajemy serek, porcjami, cały czas miksując.
Ponadto:
1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)
opcjonalnie czarne porzeczki z kompotu bądź zamrożone
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 pełne łyżki serka kremowego (dokładnie tyle zostaje z kremu z serka kremowego)
Śmietana kremówka i serek powinny być schłodzone.
Śmietanę i serek umieszczamy w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodajemy cukier puder. Nie ubijamy zbyt długo kremu gdyż się może zwarzyć.
Nasączenie:
- pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)
- 1/4 szklanki wody
Wszystko razem mieszamy. Jeśli nie lubimy mocno wilgotnych ciast, możemy pominąć nasączenie, gdyż blat ciasta czekoladowego jest wilgotny.
Do posypania
50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, którą ścieramy na drobnych oczkach i posypujemy wierzch ciasta
Wykonanie:
W blaszce układamy pierwszy blat ciasta, nasączamy go połową mieszanki likieru z wodą i smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Wykładamy krem z serka śmietanowego na nim układamy jeśli mamy porzeczki odsączone z kompotu bądź zamrożone (jeśli nie mamy pomijamy ten punkt). Następnie przykrywamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy dżemem i przykrywamy kremem śmietankowym, Całość oprószamy startą czekoladą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smakowicie wygląda, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMój ulubiony....
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :)
Usuń