środa, 31 maja 2017

Porzeczkowa kostka

Porzeczkowa kostka - duża blacha pysznego ciasta z kremem. Hmmm brzmi pysznie!!! A jak smakuje? Powinniście się sami przekonać! 
Te ciasto przygotowałam na I Komunię mojej starszej córki - publikuję na urodziny męża - na każdą z tych okazji idealne. Równie dobrze sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie do kawy - idealnie balansuje w sobie słodycz czekolady i kwaskowatość porzeczek.
Spróbujecie??




Porzeczkowa Kostka:

Składniki na kakaowe blaty:


  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek kakao (płaskich)

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, zagotowujemy, do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu:


  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę - przesiewamy i odkładamy.

Białka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijamy.
Dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy do otrzymania kremowej pianki. Wlewamy całą wystudzoną mieszankę i dokładnie mieszamy szpatułką do połączenia.

Dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarujemy. Przelewamy do formy ciasto, wyrównujemy.




Pieczemy w temperaturze 180º C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, przekrawamy ostrym nożem na 2 blaty.

Krem z serka kremowego:


  • 200 g masła
  • 500 g serka kremowego
  • 5 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodajemy serek, porcjami, cały czas miksując.

Ponadto:

1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)
opcjonalnie czarne porzeczki z kompotu bądź zamrożone

Krem śmietankowy:


  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki serka kremowego (dokładnie tyle zostaje z kremu z serka kremowego)

Śmietana kremówka  i serek powinny być schłodzone.

Śmietanę i serek umieszczamy w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodajemy cukier puder. Nie ubijamy zbyt długo kremu gdyż się może zwarzyć.

Nasączenie:


  • pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)
  • 1/4 szklanki wody

Wszystko razem mieszamy. Jeśli nie lubimy mocno wilgotnych ciast, możemy pominąć nasączenie, gdyż blat ciasta czekoladowego jest wilgotny.

Do posypania

50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, którą ścieramy na drobnych oczkach i posypujemy wierzch ciasta

Wykonanie:

W blaszce układamy pierwszy blat ciasta, nasączamy go połową mieszanki likieru z wodą i smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Wykładamy krem z serka śmietanowego na nim układamy jeśli mamy porzeczki odsączone z kompotu bądź zamrożone (jeśli nie mamy pomijamy ten punkt). Następnie przykrywamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy dżemem i przykrywamy kremem śmietankowym, Całość oprószamy startą czekoladą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...