Jakiś czas temu u Pana Marka u którego zawsze zaopatrujemy się w wędzonego przez niego łososia pojawił się wędzony łosoś bałtycki - zaciekawił mnie bardzo - był o wiele jaśniejszy - delikatnie morelowy kolor, bardziej mięsisty - filet wyglądał na dużo grubszy, od leżących obok łososi norweskich. Postanowiliśmy zatem spróbować :)
Konsystencja mięsa podobna, smak hmm delikatniejszy bardziej przypominał mi białe ryby takie jak dorsz. Pewnie jeszcze kiedyś wrócimy to próbowania, choć ciężko zmienić przyzwyczajenia po wyrazistym w smaku łososiu norweskim.
Przedstawiam Wam przepis na delikatną sałatkę - pomarańcza w tej wersji jest wręcz idealnym połączeniem z rybą, choć nigdy bym ich o to nie podejrzewała.
Sałatka z wędzonym łososiem bałtyckim i pomarańczami
(1 porcja)
- miks sałat
- 1/2 pomarańczy
- 1 pomidor
- 4 plasterki łososia wędzonego - u mnie bałtycki
Sos sałatkowy (porcja sosu na 4 porcje sałaty)
- sok z 1/2 pomarańczy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól pieprz do smaku
Sałatę rozkładamy na talerzu na niej układamy cząstki pomidora oraz pomarańczy. Układamy łososia bałtyckiego i wszystko polewamy sosem, który wcześniej przygotowujemy mieszając wszystkie składniki.
Smacznego
Takie sałatki są faktycznie bardzo apetyczne i ja jestem bardzo zadowolony z faktu, że można je robić wraz z rybą. Tym bardziej, ze jak jeszcze robię danie z łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-marynowany-w-trawie-cytrynowej-chilli-skorce-z-limonki-i-ciemnym-occie-chinskim-z-salatka-ze-smazonych-grzybow/ to muszę przyznać, że smakuje ono bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń