poniedziałek, 2 lutego 2015

Rolada szpinakowa z łososiem

Klasyk?czy nie?


Rolada szpinakowa z łososiem

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g serka śmietankowego
  • koperek
  • 200 g łososia




Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy nadmiar wody, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Całość studzimy, dodajemy żółtka i mąkę.
Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy delikatnie do masy szpinakowej. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 
W międzyczasie przygotowujemy serek - serek śmietankowy łączymy z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, koperkiem i przyprawami.
Przestudzony biszkopt szpinakowy oddzielamy od papieru, smarujemy przygotowanym serkiem na którym układamy plastry łososia. Następnie zwijamy  i szczelnie owijamy folią spożywczą, tak wkładamy na kilka godzin do lodówki a następnie kroimy w plastry



2 komentarze:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tą roladę, ja natomiast zjadłem dziś roladę pomidorowo - paprykową :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...