czwartek, 23 października 2014

Konfitura z czerwonej cebuli

Nareszcie ją zrobiłam! Zabierałam się od dłuższego czasu i zawsze jakoś było nie po drodze, a szkoda bo smaczna, nawet pyszna ;) do tego potrzeba mało czasu by ją przygotować. Idealna do serów i kanapek. 
Polecam!



Konfitura z czerwonej cebuli
(porcja jak na zdjęciu miseczka + słoiczek)


  • 500 g czerwonej cebuli 
  • 40 g brązowego cukru demerara 
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 
  • 1/3 szklanki ciemnego octu balsamicznego 
  • 2 łyżki miodu 
  • ok. 1/2 łyżeczki soli 
  • ok. 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 
  • ok. 1/2 łyżeczki tymianku 

Cebule kroimy w piórka/półksiężyce jak kto woli i jak się komu podoba :)
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i czekamy aż się rozpuści, na tak powstały karmel wrzucamy cebulę, którą od razu solimy. Mieszamy dokładnie i czekamy aż cebula zmięknie i puści sok. Następnie dolewamy wino i na małym ogniu delikatnie dusimy do momentu gdy cebula zmięknie. Wtedy dolewamy ocet balsamiczny, miód, dodajemy pieprz i tymianek, wszystko mieszamy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas miękkości cebuli i konsystencji.
Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce - zjadamy w ciągu tygodnia.
Możemy również pasteryzować.
Idealna z kremowym camembert lub serem kozim...pyszna z figą i szynka parmeńską, a Wy jakie wymyślicie połączenie?

Przetwory na widelcu

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...