Nareszcie ją zrobiłam! Zabierałam się od dłuższego czasu i zawsze jakoś było nie po drodze, a szkoda bo smaczna, nawet pyszna ;) do tego potrzeba mało czasu by ją przygotować. Idealna do serów i kanapek.
Polecam!
Konfitura z czerwonej cebuli
(porcja jak na zdjęciu miseczka + słoiczek)
- 500 g czerwonej cebuli
- 40 g brązowego cukru demerara
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1/3 szklanki ciemnego octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- ok. 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- ok. 1/2 łyżeczki tymianku
Cebule kroimy w piórka/półksiężyce jak kto woli i jak się komu podoba :)
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i czekamy aż się rozpuści, na tak powstały karmel wrzucamy cebulę, którą od razu solimy. Mieszamy dokładnie i czekamy aż cebula zmięknie i puści sok. Następnie dolewamy wino i na małym ogniu delikatnie dusimy do momentu gdy cebula zmięknie. Wtedy dolewamy ocet balsamiczny, miód, dodajemy pieprz i tymianek, wszystko mieszamy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas miękkości cebuli i konsystencji.
Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce - zjadamy w ciągu tygodnia.
Możemy również pasteryzować.
Idealna z kremowym camembert lub serem kozim...pyszna z figą i szynka parmeńską, a Wy jakie wymyślicie połączenie?
świetna konfitura :) może warto coś takiego wypróbować w domu
OdpowiedzUsuńoj warto warto :)
Usuń