środa, 9 lipca 2014

Truskawkowy sernik na zimno z sezonowymi owocami.

W ostatni weekend odwiedziła nas szwagierka i postanowiłam zrobić (za namową męża) jego ulubione ciasto - czyli ciasto bez pieczenia - sernik na zimno.
Do tej pory jego ulubionym był sernik z torebki :) - ale postanowiłam to odczarować i tym razem zrobiłam taki nie z 'proszku'.


Truskawkowy sernik na zimno z sezonowymi owocami :

  • 250 g sera twarogowego zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 300 g truskawek
  • 3 galaretki
  • opakowanie biszkoptów
  • 1 łyżka żelatyny
  • sezonowe owoce - porzeczki, jagody, truskawki, czereśnie, maliny



Rozpuszczamy galaretki w połowie porcji podanej na opakowaniu. 2 galaretki razem i 1 osobno, do tej pojedynczej dodajemy dodatkowo 1 łyżkę żelatyny. Truskawki rozgniatamy - jeśli uzyskamy sporo soku możemy go wykorzystać do nasączania biszkoptów.
Serek twarogowy, mascarpone, jogurt naturalny miksujemy z cukrem i ekstraktem. Pojedynczą zastygającą galaretkę mieszamy z truskawkami (odlewamy nadmiar soku). Masę serową łączymy z truskawkami i galaretką.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia na którym układamy nasączone sokiem truskawkowym biszkopty. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serowo-truskawkową, którą przykrywamy owocami na które wylewamy pozostałe dwie galaretki - wkładamy do chłodziarki na minimum 3-4 godziny. Podajemy schłodzone.


Smacznego!



Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...