Co potrzebujemy?
- opakowanie mięsa mielonego ( moje było indycze 450g)
- 1 namoczona w wodze bułka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 pomidor
- 2 bułki
- sałata (ja akurat miałam resztkę mixa)
- 20 dag sera (ja użyłam startego cheddara)
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu (do sosu)
- 2 łyżki keczupu (do sosu)
- odrobina sosu chilli czosnkowego
- mąka pszenna (do kotletów, sypałam na oko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta majeranku, tymianku, chilli
Na początku przygotowujemy mięso. Do miski wrzucamy paczkę mięsa, dodajemy przyprawy, namoczoną bułkę oraz podsmażoną białą cebulę, wszystko ze sobą dobrze łączymy, później dodajemy jajko i mąkę, żeby dobrze nam się formowało później kolety. Wszystko to odstawiamy na parę minut, żeby przeszło smakiem i zostaje nam tylko formowanie i smażenie. Ja swoje kotlety obtaczałam w mące. Oczywiście z takiej ilości mięsa wychodzi kilka kotletów, więc te nieużyte można sobie wykorzystać w inny sposób ;)
Sos jest bardzo prosty, musimy tylko połączyć majonez z keczupem i to wszystko.
Dodatki można użyć takie na jakie mamy akurat ochotę albo jakie mamy pod ręką ;) Ja użyłam czerwonej cebuli, która pokroiłam w krążki, startego sera cheddar (może być też w plastrach), pomidora oraz sałaty.
Gdy smażyłam kotlety, bułki w tym czasie podpiekłam trochę w piekarniku i gdy wszystko było już przygotowane posmarowałam najpierw górę i dół sosem a później już nakładałam resztę składników, kolejność bez znaczenia ;)
Smacznego!
Prawie jak z reklamy Burger Kinga :) tyle że smaczniej
OdpowiedzUsuń