Spód mocno czekoladowy :)
Czekoladowe ciasto z jagodową pianką - duża blacha:
Ciasto czekoladowe:
- 130 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 60 g kakao
- 2 duże jajka
- 185 g cukru
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Pianka jagodowa:
- 650 g jagód świeżych lub mrożonych
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki (smak jagodowy jest na 370 ml)
- 470 ml śmietany kremówki min 30%, schłodzonej
- 200 g jagód - dodatkowo do pianki
Sos czekoladowy:
- 30 ml śmietany kremówki
- 30 g gorzkiej czekolady
Przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sypkie produkty - mąkę, sodę, proszek mieszamy, przesiewamy i odkładamy.
W garnuszku roztapiamy masło, następnie ściągamy z ognia i dodajemy czekoladę i czekamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy kakao i mieszamy rózgą - odstawiamy do przestudzenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt waniliowy. Dodajemy masę czekoladową dalej ubijając. Następnie dodajemy śmietanę na zmianę z sypkimi produktami - mieszamy tylko do połączenia składników.
Prostokątną blachę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.
Pieczemy ok 25-30 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni bez termoobiegu. Przed wyłożeniem pianki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie pianki:
Jagody razem z cukrem umieszczamy w rondelku (jeśli jagody są mrożone nie musimy ich wcześniej rozmrażać). Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Schłodzoną kremówkę ubijamy, a następnie oddajemy do niej pure jagodowe. Delikatnie lecz dokładnie mieszamy i dorzucamy dodatkowe jagody. Tak przygotowaną piankę wylewamy na przestudzone ciasto czekoladowe, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polewamy sosem czekoladowym oraz posypujemy jagodami.
Przygotowanie sosu czekoladowego:
Oba składniki umieścić w rondelku i podgrzać do rozpuszczenia i połączenia. Powstałym sosem polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz