niedziela, 27 sierpnia 2017

Duża blacha czekoladowego ciasta z jagodową pianką

Wiem, że sezon na jagody minął...te ciasto zrobiłam miesiąc temu. Może ono posłużyć jako podstawa do kombinacji - piankę można zrobić z malin,wiśni, truskawek albo borówek. Myślę, że z każdym rodzajem owoców będzie smakować wybornie - ponieważ z czym nie lubi się czekolada?
Spód mocno czekoladowy :)



Czekoladowe ciasto z jagodową pianką - duża blacha:

Ciasto czekoladowe:


  •  130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 60 g kakao
  • 2 duże jajka 
  • 185 g cukru
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Pianka jagodowa:

  • 650 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki (smak jagodowy jest na 370 ml)
  • 470 ml śmietany kremówki min 30%, schłodzonej
  • 200 g jagód - dodatkowo do pianki
Sos czekoladowy:

  • 30 ml śmietany kremówki
  • 30 g gorzkiej czekolady


Przygotowania ciasta:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sypkie produkty - mąkę, sodę, proszek mieszamy, przesiewamy i odkładamy.
W garnuszku roztapiamy masło, następnie ściągamy z ognia i dodajemy czekoladę i czekamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy kakao i mieszamy rózgą - odstawiamy do przestudzenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt waniliowy. Dodajemy masę czekoladową dalej ubijając. Następnie dodajemy śmietanę na zmianę z sypkimi produktami - mieszamy tylko do połączenia składników.
Prostokątną blachę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.
Pieczemy ok 25-30 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni bez termoobiegu. Przed wyłożeniem pianki  odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie pianki:

Jagody razem z cukrem umieszczamy w rondelku (jeśli jagody są mrożone nie musimy ich wcześniej rozmrażać). Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Schłodzoną kremówkę ubijamy, a następnie oddajemy do niej pure jagodowe. Delikatnie lecz dokładnie mieszamy i dorzucamy dodatkowe jagody. Tak przygotowaną piankę wylewamy na przestudzone ciasto czekoladowe, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polewamy sosem czekoladowym oraz posypujemy jagodami.

Przygotowanie sosu czekoladowego:

Oba składniki umieścić w rondelku i podgrzać do rozpuszczenia i połączenia. Powstałym sosem polać ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...